Spännande växter

Spännande växter: Moringa och Jatropha

Moringa Olifera är ett träd med mycket näringsrika blad. Det kommer ursprungligen från Indien men har planterats i Afrika av indiska handelsmän. Moringaträdet trivs i värme men går även att plantera i kallare områden, bara inte temperaturen sjunker under +5.

Moringablad är ett utmärkt komplement till majs och kassava som är den vanliga basmaten i Östafrika. En handfull Moringablad ger ett gott näringstillskott till dagens huvudmål, men är också lätt att ta med och äta som ett enkelt mellanmål. Bladen smakar syrligt och friskt.

Om man jämför gram för gram, innehåller Moringa:

• 7 gånger mer C-vitamin än i apelsiner

• 4 gånger mer kalcium än i mjölk

• 4 gånger mer A-vitamin än i morötter

• 2 gånger mer protein än i mjölk

• 3 gånger mer potassium än i bananer

 

Moringabladen innehåller mycket värdefull näring, bl.a. vitamin A, något som ofta saknas i den mat som familjerna äter, vilket leder till nedsatt synförmåga speciellt hos barn.

Man kan strö Moringabladen färska över den färdiga måltiden, eller koka dem tillsammans med andra blad och grönsaker. (Då försvinner tyvärr C-vitaminet, men eventuella inälvsparasiter oskadliggörs istället...)

Man kan också torka bladen och smula sönder dem till ett näringsrikt pulver, som man sedan blandar i barnens gröt.

Moringaträdet är torktåligt och kräver inte mycket näring. Den största naturliga fienden är lösgående husdjur, så det gäller att skydda de unga plantorna.

Att plantera Moringaträd innanför köksträdgårdens skyddande staket är därför en bra idé.

Jatropha Curcas är en intressant buske med fruktkärnor som innehåller dieselolja. Den kommer ursrpungligen från Mexico men har inplanterats av indiska handelsmän. Jatropha är torktålig och trivs bra i Malawis varma klimat.

En häck av Jatropha-plantor fungerar som naturligt staktet kring köksträdgården, eftersom bladen smakar diesel och därför håller getter och kor utanför.

Frukerna blir först gröna, sedan gula, och till sist svarta. Storleken på en mogen svart frukt påminner om valnötter, och inuti varje frukt finns tre svarta frön, stora som kaffebönor.

Fröna är täckta av ett svart skinn, som är mjukt medan fröna är färska, men som hårdnar när de torkar. Inuti är fröna vita, konsistensen påminner om kokos. Jatropha-kärnor innehåller ca 30% Jatrophaolja, en genomskinlig luktfri olja som kan användas till ljustillverkning, tvåltillverkning och drivmedel.

Om man skalar färska jatropha-frön och trär upp dem på en ståltråd (t.ex. en eker från ett cykelhjul), har man tillverkat ett Jatropha-ljus.

På JANEEMO-projektet i södra Malawi har man konstruerat en oljepress som drivs för hand med hjälp av en vanlig domkraft. Oljan samlas upp i en plastflaska.

En enkel lampa av Jatropha-olja görs med hjälp av en veke från fotogenlampa och ett burklock med hål i mitten. På samma sätt brukar man göra med parafin, med Jatropha-oljan osar och ryker inte lika mycket.

Enligt personalen på JANEEMO-projektet gillar inte malariamyggorna lukten från Jatropha-ljusen. Ifall det stämmer är det en värdefull kunskap i samband med malariabekämpning och borde undersökas närmare!

Känns det lockande att vara med och sprida kunskaper om dessa nya växter och odlingsmetoder?

 

Ekologisk trädgårdsodling i Afrika

Bg 543-2539, Swish 1230 24 4426