Köksträdgårdar

Köksträdgårdar

När man anlägger en köksträdgård är det viktigt med ett skyddande staket, främst för att hindra hönsen från att äta upp grönsakerna, men också för att ge skydd mot vind och stölder. Staketet görs av torra majsstjälkar eller bananblad. Där innanför känns det som om man är i en annan värld.

Jorden är mullfattig och torkar lätt ut i den brännande solen. Därför måste man vattna både morgon och kväll, annars vissnar plantorna. Men när man vattnar så ofta blir jorden kompakt och näringen sköljs bort. När solen sedan skiner på den våta jorden, bildas en hård skorpa som hindrar rötterna att få syre.

De nysådda plantorna dör ofta i den brännande solen. Människorna är påhittiga och använder det material som finns till hands för att skydda plantorna, t.ex. torkat gräs på bambuställning eller bark från bananplantor, men tyvärr löser det inte problemet att jorden blir hård när man vattnar, och skydden måste tas bort när plantorna växer.

Men det finns en lösning på problemet: Täckodling! Om man myllar ner finfördelade gröna blad i översta jordlagret, trivs maskar och mikroorganismer, deras avföring ger näring till växterna och deras gångar gör jorden luftig och mjuk.

I Sverige räcker det att lägga ett lager (2-5 cm) gräsklipp runt växterna, det håller sig lagom fuktigt i vårt klimat. Men i Afrikas heta sol måste man skydda det gröna materialet från uttorkning genom att dessutom lägga på 10-20 cm torrt material ovanpå det gröna, runt växterna. Det skapar ett skyddande täcke, som håller jorden mjuk och fuktig, och hindrar bevattningen att skölja bort all näring.

Så småningom förmultnar materialet och förvandlas till naturlig kompost. Under lagret av organiskt material trivs maskarna och skapar fin trädgårdsjord.

Vid återbesöket berättar ägarinnan stolt att nu behöver hon bara vattna en gång om dagen. Tack vare marktäckningen! Hon säger att det fungerar bäst att vattna på kvällarna, då stannar fukten kvar och når ner till plantornas rötter under nattens mörka timmar.

Men när man vattnar hamnar ju det mesta ovanpå den torra marktäckningen. Hur kan man vattna mer effektivt, så att vattnet når ner till rötterna?

Ekologisk trädgårdsodling i Afrika

Bg 543-2539, Swish 1230 24 4426