Gödning och kompost

Gödning och kompost

Konstgödning (NPK och UREA) har blivit mycket dyrt under de senaste åren, priserna i Afrika är lika höga som i resten av världen, men människorna i byarna har inga pengar att betala med.

Gödningen portioneras ut med tesked när plantorna nått en viss storlek. Jorden måste vara fuktig för att gödningen ska kunna smälta, men när det regnar i Afrika blir det skyfall och då sköljs gödningen bort innan växterna hunnit ta upp den.

Men naturlig gödning finns närmare än man tror. Allt disk- och tvättvatten innehåller näringsämnen, och bakom huset finns toaletten där man billigt och enkelt kan ta vara på familjens urin, vilket är en bortglömd näringsresurs!

En vuxen person producerar 500 liter urin varje år, vilket innehåller

• 6 kg Kväve (N)

• 0,5 kg Fosfor (P)

• 1 kg Kalium (K)

Det är samma mängd gödning (NPK) som behövs för att producera 250 kg vete eller majs, tillräckligt för att föda en person under ett år!

Färsk urin är steril, men den bör spädas med vatten (1 del urin + 4 delar vatten) och hällas på rötterna, inte på bladen. Om man gör bevattningsstationer med hjälp av krossade tegelstenar eller avklippta plastflaskor, är det enkelt att se till att urinen kommer direkt till rötterna.

Att lägga färska gröna blad i blöt är också ett enkelt sätt att tillverka egen gödning. I Sverige brukar vi göra "nässel-vatten", i Afrika gäller det att hitta och odla växter som passar för detta, t.ex. Moringa.

Ett annat sätt att odla utan konstgödning är att föja naturens egen banlans genom att samodla baljväxter som tillverkar kväve från luften och spannmålsväxter som tar kväve från marken. Majs och bönor hjälper varann - majsbladen skyddar bönorna från skyfallen och hämtar kväve från bönornas rötter.

Kogödsel borde inte ligga och torka i solen, då dunstar det mesta av kvävet bort. Om man istället använder den färska gödseln när man gör kompost, har man skapat ett utmärkt jordförbättringsmedel.

Men det går inte att anlägga kompost på samma sätt som vi gör i Sverige. Under torrperioden torkar komposten för mycket och under regnperioden sköljs näringen bort.

Här är en enkel metod: Man lägger en rejäl hög på marken med torrt material, gödsel och färska blad. Allt fuktas ordentligt med vatten. Pinnen i mitten fungerar som termometer, om den blir varm efter ett par dagar vet man att kompostprocessen startat.

När högen är stor nog (ca 1m) täcker man den med något lämpligt material, t.ex. plastskynken eller lera.

Det blir varmt inne i högen så leran torkar och spricker, men det är bra för då kommer lagom mycket luft in. Efter några månader sjunker hela högen ihop - då vet man att komposten är klar, och kan använda innehållet tillsammans med leran som fungerat som skydd!

Man kan även samla alla köksrester och lägga dem i en säck av vävd plast, blandat med torrt material.

En pinne sticks ner som termometer och vatten fylls på så att allt blir genomfuktat.

Efter 4-8 veckor är komposten klar och doftar underbart!

Om man fyller säckar med kompostblandad jord och täcker med torra blad, så vips har man en miniträdgård precis utanför dörren! På engelska kan man kalla det "door step garden".

I trädgården kan man även plantera spännande växter som kan ge vitaminer, ljus, diesel, m.m.

 

Ekologisk trädgårdsodling i Afrika

Bg 543-2539, Swish 1230 24 4426