Upplev och lär

Upplev och lär

Det finns mycket att se och uppleva även i en liten by på landsbygden. Ta en sväng på marknaden i Mpasa, kanske hittar du några vackra afrikanska tyger att ta med hem.

Sen kan du gå till skräddaren i byn och ber honom att sy något av tygerna du just köpt. Kanske finkläder till barnen i familjen där du bor, och något till dig själv.

Efter volontärarbetet i trädgårdarna kanske du känner för att koppla av några timmar och få lite vänner i byn. Ett bra sätt är att hänga med och spela fotboll eller lära dig reglerna för kulspelet som alla spelar.

Eller kanske du vill boka in ett studiebesök på hälsokliniken, se förlossningsavdelningen och få hålla ett nyfött litet barn i famnen.

Du är välkommen att hälsa på i barnhemmet för föräldralösa barn. Det startades av en ung svensk volontär och drivs av en svensk organisation, Embrace Malawi. (Läs mer på deras hemsida, embracemalawi.com) Ta gärna med lite leksaker som passar in i barnens miljö.

Om du vill kan du besöka någon av de många kyrkorna i området. Spelar du gitarr kan det vara roligt att prova en hembyggd variant! Eller kanske du vill berätta något för barnen när de har sin samling?

Men kanske du vill dra dig undan alla sociala kontakter en stund, och gå upp på något av bergen omkring, njuta av utsikten och fotografera i lugn och ro.

Det är lätt att hitta spännande motiv. Ett stort brödfruktsträd eller en liten spräcklig ödla, allt kommer att vara roligt att visa där hemma.

Du som är intresserad av hantverk kanske vill vara med och tillverka en gammaldags äkta lerkruka? Tyvärr kommer du inte att klara av att bära den elegant på huvudet – men du kan ju öva!

Det är intressant att se på när man tillverkar tegelstenar av lera, först hur de formas och soltorkas och sedan hur de bränns.

Detta är en 13-åring, äldste sonen till en änka med 6 barn, som tagit på sig uppgiften att bygga en ny toalett till familjen. Du kanske kan göra en insats genom att hjälpa till?

Men någon helg vill du säkert lämna byn tillsammans med de andra volontärerna. Kanske en cykelutflykt? Barnen samlas nyfiket och vinkar när ni lämnar byn.

Det tar ca 1 timme att cykla från Mpasa till Phalombe. Där kan man ta minibuss eller fortsätta cykla längs det vackra Mulanje-bergsmassivet fram till Likhubula, där det finns vandrarhem (guesthouse) och bra stigar upp till bergsplatån.  

Men du måste ha en guide med dig om du ska upp på berget, och följa de föreskrifter som gäller. Du kan även betala någon att bära dina väskor upp – ett bra sätt att stödja den lokala turistverksamheten.

Efter ca 6 timmar är man uppe på bergsplatån. Ganska jobbig vandring, men det är det värt! Där finns övernattningsstugor, små vackra källsjöar och bäst av allt – sval frisk luft!

En annan trevlig helgutflykt är att ta minibussen norrut, förbi Zomba till nationalparken vid Shirefloden.

Där får man se flodhästar och krokidiler på nära håll, när man åker med i en utflyktsbåt med guide.

Men vad vore en resa till Malawi utan att ha sett Malawisjön? Vid Cape Maclear finns mycket att njuta av, både spännande natur, god mat och moderna bekvämligheter.

Efter några veckor i byn känns ett enkelt hotellrum intill stranden otroligt lyxigt!

Och så ett dopp i det svalkande vattnet – åhh, vad underbart!

Om du har gott om tid kan du ta en utflykt på Malawisjön med passagerarbåten ILALA. Kanske du till och med vill firas ner i en livbåt och gå iland på en av öarna mitt ute på Malawisjön?

Men du kommer snart att längta tillbaka till det lugna bylivet igen, där kvinnorna går och hämtar vatten i det mjuka kvällsljuset.

Visst vill du följa med? Det är bara att leta fram passet, köpa biljett och börja packa!

Ekologisk trädgårdsodling i Afrika

Bg 543-2539, Swish 1230 24 4426