Bo i familj

Bo i familj

Familjerna som tar emot volontärer är vanliga bybor, som fått instruktioner hur de ska ta hand om sina gäster på bästa sätt.

Husen har olika standard, bränt tegel med plåttak räknas som ett ”fint” hus, medan soltorkat tegel med grästak är enklare standard.

Det första du frågar efter resan kanske är: ”Kan jag få låna en toalett?” När ett av barnen tagit med dig till baksidan av huset och du sitter på huk där inne bakom skynket, frågar du dig själv: ”Hjälp, vad har jag gett mig in på! Kommer jag verkligen att klara av det här?”

Du blir visad till rummet där du ska sova. Myggnät över sängen, ett litet sängbord och en stång att hänga kläderna på – är det allt?!

Medan du börjar packa upp knackar mamman på dörren och säger på stapplande engelska: ”Your water is ready”, vilket innebär att hon värmt vatten åt dig och ställt in i tvättrummet. En mugg ligger bredvid som du kan använda för att hälla vattnet över dig – en afrikansk dusch!

När du kommer ut ur duschen känns allt bättre, och nu väntar den första måltiden. Männen äter för sig, kvinnor och barn för sig. Man äter med händerna, men du får en sked eller gaffel om du vill.

Innan läggdags vill du lära känna barnen i familjen lite mer, så du plockar fram några ballonger ur din packning. Barnen leker förundrade med ballongerna, och du känner hur lyckan kommer smygande. Det här kommer att bli ett minne för livet!

Det afrikanska mörkret sänker sig över familjen och alla börjar gäspa. Barnen somnar ett efter ett, medan mamman i familjen förbereder maten inför morgonen. Hon är glad över pannlampan som hon fått som gåva från dig.

Nästa morgon när du vaknar är morgonarbetet redan är i full gång i familjen. Mamman har hämtat ved och vatten och barnen hjälper till att sopa runt husen.

Frukosten lagas över öppen eld vid husknuten. Det blir majsgröt med krossade jordnötter, kokt ägg och färsk frukt. (Om du vill ha kaffe/te, cornflakes, pulvermjölk etc. måste du ta med det själv.)

Nyfikna grannar kommer för att titta på dig, och du plockar fram lite saker från din packning och visar dem. De är ivriga att lära, och snart har ni skapat en förtrolig kontakt.

Under de första dagarna får du räkna med att vara omgiven av en massa nyfikna barn som följer allt vad du gör med stort intresse. Ta gärna kontakt med dem, de läser engelska i skolan och förstår vad du säger. Men en liten varning: Spralla inte upp dem för mycket, då bli de alldeles vilda av glädje!

Njut av allt nytt och spännande! Om du tycker att något känns jobbigt, säg till, så försöker vi hjälpas åt att lösa det.

Men du har ju åkt hit som volontär. Vad kan du göra?

 

Ekologisk trädgårdsodling i Afrika

Bg 543-2539, Swish 1230 24 4426