Malawi

Malawi

Malawis flagga är grön, röd och svart med en uppåtgående sol i det översta svarta fältet. Den gröna färgen står för växtligheten som hjälper oss att leva, den röda för blodet som gör att vi lever, och den svarta för jorden som allt liv kommer från.

Malawi ligger i sydöstra Afrika, med Moçambique, Zambia och Tanzania som grannar och Malawisjön längs halva landet. Malawi är ett av Afrikas mest tätbefolkade länder (ca 13 milj invånare). Lilongwe är den formella huvudstaden, men de flesta människor bor i södra delen av landet där Blantyre är den största staden.

AFROGARDEN är verksamt i ett område med 17 byar som kallas Mpasa. Det ligger i Phaombe-distriktet, drygt 10 mil öster om Blantyre och söder om Zomba.

Det är ett regnfattigt område eftersom det ligger i regnskugga vid norra delen av Mulanje-bergsmassivet, som är 3000 meter högt och flera mil i diameter.

Chichewa och engelska är de officiella språken i landet, men det är oftast bara utbildade personer i städerna som kan engelska, ute på landsbygden är det mest chichewa som används. Landet är en demokrati med presidentval vart 5:e år.

På många sätt är Blantyre en modern stad, med eleganta hus, affärer och banker. Men det finns också enkla marknadsstånd längs vägar och broar där man kan köpa allt möjligt, t.ex. begagnade kläder, skolböcker, grönsaker, m.m.

Under torrperioden (april till november) skiftar naturen i vackra bruna nyanser, under regnperioderna (december till mars) är det grönt och frodigt.

Malawi är ett av värdlens fattigaste länder. Landet har ont om naturresurser, människor på landsbygden livnär sig på små jordbruk. Tyvärr har träden huggits ner i högre takt än nya hunnit växa upp, så jorderosion är ett stort problem.

Det finaste med Malawi är de vänliga människorna. Den låga medellivslängden (ca 48 år) innebär att nära hälften av befolkningen är under 15 år. Vanliga sjukdomar är HIV/Aids, malaria, tuberkulos och bilhartzia.

Barnen är Afrikas största rikedom! Men de behöver kunskap för att kunna forma en hållbar framtid. Vi i AFROGARDEN försöker bidra till detta genom att lära ut ekologiska odlingsmetoder som fungerar även under torrperioder.

Vill du veta mer om oss som organiserar arbetet för AFROGARDEN?

 

 

Ekologisk trädgårdsodling i Afrika

Bg 543-2539, Swish 1230 24 4426