Hur det började

Hur det började

Afrogarden började med Inga-lill. Hon är missionärsbarn, uppväxt i Afrika. Som ung längtade hon efter stabilitet i sitt liv. Hon gifte hon sig med en svensk bonde och de fick fem barn. Under 20 år av hårt arbete med gårdens 60 mjölkkor lärde hon sig en massa om jord och odlingsmetoder. På vintrarna pluggade hon och utbildade sig till lärare. Sen skilde hon sig, jobbade som gymnasielärare på Barn- och fritidsprogrammet, men längtade tillbaka till Afrika.

En kväll satt Inga-lill med sin 80-åriga pappa och tittade på Afrikas karta. MALAWI - det ser spännande ut! Lagom litet. med en lång sjö och många berg. Det står att Malawi kallas ”THE WARM HEARTH OF AFRICA” för att människorna är så vänliga. Ett mycket fattigt, men lugnt och fredligt land, där många kan engelska - dit åker jag!

Under flera veckor reste Inga-lill runt med lokala minibussar, njöt av det vackra landet och lärde känna en massa vänliga människor. I sydöstra Malawi (Phalombe) började hon samarbeta med en lokal trädgårdskille. De cyklade omkring i ett fattigt jordbruksområde och hittade ett område (Mpasa) med hövdingar som längtade efter att hjälpa familjerna som de ansvarade för.

Inga-lill började undervisa kvinnorna i dessa byar att odla mat nära sina hus, i köksträdgårdar, som komplement till majsen ute på åkrarna. Hon visade hur de skulle täcka jorden för att hålla den fuktig under torrperioder och lärde dem att göra kompost för att ge jorden näring. Människorna var positiva och intresserade, platsen så trygg och vacker, att Inga-lill började känna att fler borde få uppleva det här, så hon började inbjuda volontärer att komma till projektet.

En av de första volontärerna var Christina. Hon hjälpte till på hälsokliniken under några veckor och blev förälskad i landet, området och människorna. Hon återvände gång på gång och är nu i Malawi stora delar av året.

En ung volontär, Denise, hade hela sitt liv drömt om att bygga ett barnhem i Malawi – det har hon nu gjort! Läs mer på www.embracemalawi.org

Inga-lill gjorde ett uppehåll, men har nu satt igång igen, återuppstartat köksträdgårdsprojektet, i en ny tappning.

Vad vi gör idag: Vi är verksamma idag i MPASA-området, med 17 byar, uppskattningsvis 30.000 invånare. Vi utbildar vi familjer i olika odlingstekniker. Det är inte bara köksträdgårdar, utan de ska även kunna använda alla resurser som finns i närheten av huset - askan, gödseln, köksavfallet, diskvattnet ...

Hela familjerna blir utbildande, blandat män och kvinnor. Vi utbildar, de jobbar hårt, sedan följer vi upp och bockar av vad de har åstadkommit. De får fröer som uppmuntran och inspiration att utveckla sina kunskaper med nya grödor.

Det här är verkligen ett GRÄSROTS-PROJEKT! Vill du veta mer om landet där projektet finns?

Gå till:>>>MALAWI>>>

 

Ekologisk trädgårdsodling i Afrika

Bg 543-2539, Swish 1230 24 4426